Використання комп’ютерних навчальних програм як засобу розвитку інтелектуальних здібностей школярів

 Сьогодні існує багато різних комп’ютерних навчальних програм для молодших школярів, але не всі вони відповідають санітарно-гігієнічним нормам, навчальним планам та програмам, не враховують фізіологічні та психологічні особливості дітей. Тому існуючі комп’ютерні програмні засоби необхідно 14 ретельно відбирати, апробувати та адаптувати до навчального процесу. Крім цього, використовуючи комп’ютерні технології, можна створювати як вчителю, так і учням, різні навчальні та демонстраційні програми, моделі, ігри. Такі ефективні розробки формують позитивне ставлення учнів до навчання, припускають ненав’язливий спосіб надання допомоги, можливість вибрати індивідуальний темп навчання учнів. Для цього використовую різні методи і прийоми: 

 метод аналізу;

 метод порівняння;

 метод узагальнення; 

 метод класифікації; 

 формулювання понять. 

При підготовці до уроків учитель використовує електронні ресурси навчального призначення: 

 мультимедійні курси; 

 презентації до уроків; 

 логічні ігри; 

 тестові оболонки; 

 ресурси Інтернет;

  електронні енциклопедії.



 В початковій школі я використовую комп’ютерні навчальні програми на уроках математики, української мови та читання, природознавства, основах здоров’я,образотворчого мистецтва, трудового навчання, а також на уроках ритміки.

 Ефективність таких уроків полягає в високій активності дітей, їх працездатності протягом всього уроку. Це забезпечується постійною зміною видів навчальної діяльності. Працюючи з комп’ютером діти легко виконують велику кількість тренувальних вправ, удосконалюючи навички усного рахунку, розв’язування задач, а в кінці уроку діти самі оцінюють результативність своєї роботи на уроці.

 Основним видом діяльності учня початкової школи є гра. Комп’ютерні навчальні програми ставлять перед дитиною реальні цілі, які можливо досягнути: розв’яжеш приклади – допоможеш казковим героям. Таким чином, в учня формується позитивна мотивація засвоєння знань та асоціативне мислення, розвиває математичні, конструкторські та комбінаторні здібності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Онлайн-освіта: 7 програм для школярів та їхніх батьків

  Довкола нас з’являється все більше різних товарів, інформації, приладів, на які ми витрачаємо чимало часу і коштів. І всі люди вчаться дав...